Észak-Magyarország, Matyó ételek                                 << vissza

Észak-Magyarországhoz, mint tájegységhez tartozik Matyóföld, ahol a matyó népcsoport lakik Mezőkövesd központtal. Szegény emberek éltek évszázadokon keresztül ezen a vidéken, akik a rendelkezésükre álló, egyszerű alapanyagokból remekműveket tudtak alkotni az ételkészítés terén.
Ételeik elkészítésénél nélkülözhetetlen a vöröshagyma, ottani szóhasználat szerint a veres hagyma. Sokféleképpen darabolták, szeletelték, aprították, metélték vagy reszelték, attól függően, milyen étel készítéséhez használták fel.
Hetente kétszer, háromszor főztek paprikás krumplit, ami gyorsan és változatosan elkészíthető étel. Készítették hosszú lével levesesen, zsírjára lepirítva sűrű szafttal, kolbásszal vagy kolbász nélkül, friss paprikával, paradicsommal, ízesítve, óvatosan főzve, hogy egybe maradjon a burgonya, villával még meg is törték egy kicsit.
Az öhöm is ilyen egytál - a határból hazatérve gyorsan elkészíthető étel volt, amelyet száraztésztából, un. gombótából készítettek. Apróra vágott hagymát kevés zsíron lepirítottak, rádobták a gombótát, ezt is pirították Annyi vízzel öntötték fel, hogy, éppen ellepje, kockára vágott krumplival főzték együtt, félfövéskor még egy maradék gobótát adtak hozzá.
A talaj és éghajlati viszonyoknak köszönhetően ezen a tájon nagyon népszerűek a különböző káposztaételek. Az édes káposztát párolva, egy kis ecettel savanyítva főtt és sült húsok mellé savanyúság helyett adták, de savanyítva töltelékkel, káposztástésztának, hajdúkáposztának, korhelylevesnek is készítették.
Érdemes még megemlíteni a babot, amelyre szegény helyen gyakran még rántás sem jutott, de így megfőzve sóban, vízben is ehetővolt. Babból készítették a karácsonyváró böjti levest, amely sárgarépával együtt puhára főzőtt bab. Elkészülte előtt melegített tejjel engedték föl bő lére. Máskor malackörömmel főzték a bablevest, de készítettek belőle főzeléket, bab fasírtot is. A kukoricamálé kukoricaliszt tejjel leforrázva, egy kis cukorral édesítve. Letakarva hűvös helyen állni hagyták, hogy csipásodjék. Ezután olajozott tepsibe öntötték, és forró kemencében megsütötték.
Nagy esemény volt télen a disznóölés, amely ellátta a családot szinte egész évre sózott-füstölt hússal, szalonnával. Néhány disznótoros étel: füle-farka pörkölt, majoránnás húsos metélt, tarhonyás sertéstüdő, savanyúvese stb.

Forrás: http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/haztart/gasztro/html/2fejezet.htm#Észak%20-%20Magyarország


Krumpliskalács (Krumplis lepény)

Hozzávalók: 1kg liszt, 40dkg margarin, 3dkg élesztő, 2dl tej, 2db tojás egy kiskanál só. A megkenéshez: 2db tojás, 4 dl tejföl. A krumplitöltelékhez: 2 kg héjában főtt burgonya, 1/2 kg tehéntúró, 2 dl tejszín, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 20 dkg margarin, kiskanál só.
Elkészítés: A tésztához a lisztbe, a hűvös margarint belemorzsoljuk, a sót, és az élesztőt hozzáadjuk, majd a tejjel és tojással tésztává gyúrjuk. Meleg helyen félórát pihentetjük. A tésztát három darabra osztjuk, 2-3 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
Töltelék: A héjában főtt burgonyát áttörjük a krumplitörőn, a hozzávalókkal összekeverjük. Ezt a masszát három részre osztjuk, és a kizsírozott tepsiben lévő tésztán elegyengetjük.
Tetejét megkenjük tojásos tejföllel. Kb. 30-40 p-ig sütjük a jó meleg sütőben. A következő két tepsi sütésével összesen két óra alatt elkészülünk. A finom laktató, tápláló krumpliskalács 12-15 személy részére elegendő. Egy tepsiben 15-20 szeletet felvágunk, mielőtt vajas kenőtollal bekenjük.

Szegényleves

Hozzávalók:
- leveshez: liszt, pirospaprika, köménymag, só (ízlés szerint)
- tésztához: 1 db tojás, liszt, pirospaprika, 1 nagy fej hagyma
Elkészítés: Rántott levest főzünk. A leves főzése közben 1 db tojást sóval és liszttel kemény tésztává gyúrunk (maréknyi tészta lesz). A tésztát kinyújtjuk (kb. levesestányér nagyságúra). Egy fej apróra vágott hagymát megpirítunk, pici pirospaprikával megszórjuk, pici pirospaprikával megszórjuk, és az egészet a tésztára kenjük. A tésztát kifli alakúra sodorjuk fel, a két végét "lezárjuk", és a levesbe tesszük főni. Mikor megfőtt, kivesszük a levesből, fölszeleteljük és erre merjük rá a levest.
A rántott leves készítése: Zsírban kb. 1 evőkanálnyi lisztet barnára pirítunk, köménymagot és pirospaprikát teszünk bele, felöntjük vízzel. Megvárjuk, míg egyet "rottyan", és kész a leves. Sózni utólag is lehet. (Ételízesítőt is lehet beletenni.)

Tojáshéjleves

Hozzávalók: Fejenként 2-3 tojáshéj, 3 db zsömle, 1-2 db nyers tojás, petrezselyem zöld, só, zsír, hagyma, pirospaprika, 1 db rizs.
Elkészítés: A zsömléket beáztatjuk. A kinyomott zsömléket, petrezselyem zöldet, nyers tojásokat sóval összegyúrjuk, az üres tojáshéjba töltjük és félretesszük. A zsírra rátesszük az apróra vágott hagymát és a rizst. Kicsit "lepirítjuk" (a rizs fehér lesz), pirospaprikával megszórjuk és felöntjük vízzel. Sót és petrezselymet teszünk bele. Amikor felfőtt, belerakjuk a töltött tojáshéjakat és megfőzzük. Ha megfőtt, kiszedjük a tojásokat, lemossuk és meghámozzuk. A töltelékre rámerjük a levest és tálalható.
Megjegyzés: A nyers tojások tetején csak akkora nyílást csinálunk, hogy a tojássárga kiessen. A tojásokat forró vízben "kifőzzük". A töltött tojás akkor van megfőve, ha a töltelék kidudorodik belőle.
                                                                                                                 << vissza

Eddigi látogatónk: 94261