Mákos ködmönújj (tájjellegű)                                                      << vissza

Hozzávalók:
- 0,5 kg sima liszt
- 30 dkg ráma margarin
- 5 dkg porcukor
- pici só
- 1 egész tojás
- 2 tojás sárga
- 2-2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej

Elkészítése:
Az élesztőt langyos, kevésbé cukor tejben felfuttatom. Egy tálban a lisztet, a margarinnal elmorzsolom, hozzáadom a fenti tojásokat, pici sót, a felfuttatott élesztőt, alaposan összedolgozom, ha úgy kívánja a tészta, langyos tejet adok még hozzá. A gyúródeszkán pihentetem kb. 1,5 -2 órát.  4 kisebb cipót formálok belőle, átgyúrom, majd 0,5 órát ismét pihentetem letakart konyharuha alatt. Az egyik cipót kiveszem a konyharuha alól és 0.5 cm vastagra nyújtom ki, rákenem a bő tölteléket, felcsavarom, úgy hogy a csavarás vége alul maradjon. Tepsibe teszem, tetejét tojással megkenem, újra pihentetem kb. háromnegyed órát. Sütés előtt, az oldalait villával megszurkálom, hogy a gőz távozni tudjon belőle, így nem reped meg a tészta.

Töltelék:
A tölteléket úgy készítem el, ahogyan anyai nagymamámtól tanultam. 30 dkg darált mák, 2-3 evőkanál házi baracklekvár, 3-4 savanykás alma lereszelve, levét kinyomkodva, tejben megáztatott kis marék mazsola, reszelt fél citromhéj, kb. 15-20 dkg cukor. A tölteléket jól összekeverem, ha kívánkozik még, akkor hozzáadom a reszelt alma levét, vagy kevés tejet. A töltelék akkor jó, amikor teljesen összeállt, a fél cm vastagságú tésztára rákenem a tölteléket, úgy, hogy mindenhová juttatok belőle, a tésztát teljesen befedem a töltelékkel, a két szélénél hagyok el egy keveset. A töltelék vastagabb legyen, mint a tészta. Egy kis pihenés után kerül az előre felfűtött kemencébe, ahol 15-20 perc alatt megsül. Végül a tetejét porcukorral meghintem.

A kovásszal készült mákos ködmönújj még eredetibb, finomabb, csak a kovászolás időigényesebb munka. Ha belátható időn belül nem használjuk fel a kovászt, akkor megpróbálhatjuk megszárítani és porrá törni. Így eltarthatjuk és később - langyos víz hozzáadásával – újjáéleszthetjük. 

Eddigi látogatónk: 110564