Látnivalók Miskolcon és környékén                             << vissza

Miskolctapolca
Barlangfürdő
Látnivaló típusa: Fürdő, strand
Európában is egyedülálló a természetes termál-és barlangfürdő "dögönyözi" erős vízsugárral masszíroznak.
Szikla- alagút vezet a 2 tavi medencéhez, melyek vize izületi, reumatikus, szív-, és érrendszeri betegségekre, a barlang kristálytiszta, páradús levegője a légutakra van jó hatással. A fürdőzést speciális fényhatások, föld alatt folyó pezsgőfürdők teszik különleges élménnyé.
Cím: Miskolctapolca, Pazár István sétány Tel: 46/560-030 

Miskolc
Szanyi Borcsa: Mancs szobra
Anyaga: bronz, süti mészkő, Avatás: 2004
Cím: Miskolc, Széchenyi út
Miskolci Zsinagóga
Miskolc Keleti homlokzatával a Kazinczy utcára néző neoromán-moreszk templomot Ludwig Förster (1797-1863), a pesti Dohány utcai zsinagóga tervezőjeként ismert bécsi építész tervezte. Az építési munkálatok 1856-63 között zajlottak.  Az épület közeli rokona az ugyancsak Förster műveként ismert Bécs-Leopoldstasti zsinagóga. A homlokzatok jellemzői a keskeny, magas ikerablakok, amelyeket félköríves mélyített falmez foglal egységbe. Felettük ívsoros párkány. A keleti és nyugati homlokzaton 1-1 mór stílusú arabeszkes rózsaablak nyílik. A f homlokzat az udvar felé néz, itt van az igen dekoratív vasalású, ívelt végződésű, hármas kapuzat. A főhomlokzatot díszes kőtábla koronázza. A háromhajós álbazilikás elrendezésű belső tér az ország egyik legszebb zsinagógai belső tere. Karcsú öntöttvas pillérkötegek osztják szélesebb fő-, és keskenyebb oldalhajókra, melyeket 3-3 csehboltozat fedő, ugyancsak vas homlokívek között. A pillérkötegek között, az el csarnok fölött és az oldalhajókban helyezkednek el a vasoszlopokkal alátámasztott női karzatok. A belsőben oszlopos, eklektikus tóraszekrény és előimádkozói pulpitus, középen öntöttvas korláttal körülvett, a sarkon kandeláberekkel ellátott bíma (tóraolvasó asztal) látható. A bonyolult, keleties ornamentikájú falfestés M. Horovitz munkája. A főbejárat és a lépcsőházak kapuszárnyain indás, leveles neoromán vasalások vannak. A zsinagóga a régió legnagyobb élő, működő egyházi épülete.
Cím: Miskolc, Kazinczy utca 11. Tel: 46/344-884
Nyitva tartás vasárnap is látogatható - előzetes bejelentkezéssel.

Miskolc-Lillafüred
Szeleta-barlang
Lillafüredről északkeleti irányban, a hegy gerincén, az országút fölött 96 m magasságban, meredek sziklafalban nyíló barlang. A bejáraton át 20 m hosszú, 15 m széles, 8 m magas el csarnok vezet a 40 m hosszú, szélesebb folyosóba és az innen kiágazó 30 m hosszú keskenyebb mellékágba. Kisebb-nagyobb fülkék nyílnak a mellékágakból. Herman Ottó sürgetésére 1906-ban itt megkezdett ásatások eredménye bejárta a világot. A jégkorszakbeli ősember finom kidolgozású eszközeire, szerszámaira találtak rá. Legismertebbek a finoman kidolgozott szürke színű, "kalcedonból" készített lándzsahegyek.
Cím: Miskolc-Hámor. Információ: 46/350-425
Lillafüredi Állami Erdei Kisvasút
A Miskolc-Garadna f vonal 1919-20-ban, a Papírgyár- Mahóca szárnyvonal 1920-22-ben gazdasági okokból, faanyag szállítási céllal épült. 1924-május 3-tól korlátozott személyforgalmat is lebonyolít, jelenleg turisztikai feladatokat lát el a kisvonat.
Érdekes és tanulságos látnivalók: A Miskolc-Garadna fő vonal mentén a Diósgyőri vár, a Diósgyőri Papírgyár, Lillafüreden a Palotaszálló, a Hámori-tó, az István cseppkők- és Anna mésztufa barlang található. A tó után az őskohó, a pisztráng telep, Közép-Garadna megállónál a Pisztráng tanösvény tekinthet meg. Garadna végállomáson az Erdészeti és Vasúttörténeti Múzeum várja látogatóit. A Papírgyár- Mahóca szárnyvonalon szép kirándulóhelyeket kereshetnek fel: Csanyik-völgy, Ortás-tető térsége, Andókút a kiépített kirándulóhelyével és érdekes tanösvényével. A Fónagysági Oktatási Központ az év minden napján várja a bejelentkező csoportokat, mely Mahóca végállomásról rövid sétával könnyen megközelíthető.
Cím: Diósgyőri végállomás, 3534 Miskolc, Dorottya u. 1. Tel: Üzemigazgatóság: 46/530-593

Diósgyőr
Diósgyőri vár
A honfoglalás előtt itt állott gyűrű alakú földvár helyén a XIII. század második felében kezdték építeni a nagy k várat. 1271-ben az oklevelek már új várról beszélnek. A Diósgyőri várat Ernye bán családja fejlesztette igazi erőséggé és rendezte be fényűző módon. Az ekkori támadó fegyverekkel szemben bevehetetlen erősség volt. Nagy Lajos tovább építtette, és a lengyel kapcsolatok miatt fontos politikai bázis lett. A Vár ekkor élte fénykorát. Zsigmond királytól kezdve a Mohácsi vészig a mindenkori királynő birtokában volt, ezután különböző családok zálogos bérletébe került. Ekkorra katonai jelentősége már nincs, bár sokszor védelmet nyújtott Miskolc városának és a környez falvaknak a vidék sarcolására induló kisebb portyázó török csapatok ellen. A Vár pusztulása a török időkben kezdődött. 1673-ban kuruc kézre került, emiatt 1674-ben a kassai császári parancsnok 1500 főnyi hadcsoportot küldött elfoglalására. Ez a diósgyőri Vár egyetlen ismeretes ostroma. A tüzérségi tűz által felgyújtott és kiégett erősség várjellege megszűnt. Rommá1678. július 11-én vált. Ezen a napon, nehogy német csapatok költözzenek be, kuruc katonai különítmény érkezett a várárkon belül húzódó külső falak és a felvonóhíd bejáratát véd két őrtorony lerombolására. Ezután már csak a környék építkezéseinek kőforrásává vált. Műemléki feltárására 1953-tól kezdve került sor. A folyamatos restaurálás következtében Diósgyőr Vára az ország egyik legjelentősebb középkori műemléke. Az építészeti feltárás során számos a Vár történetére, az elmúlt évszázadok életére jellemző lelet, felszerelési tárgy, épületrész került el. A Vár a turisztikai látványossága mellett rendszeresen helyt ad nemzetközi és országos szabadtéri rendezvényeknek. A Vár kazamatáiban látható Közép-Európa legnagyobb alakszámú - 67 darabos - panoptikuma. A hat jelentben Nagy Lajos király udvara, középkori mulatság, lovagi torna, vásár, Magyar György pokoljárása, a kassai címeradományozás látható.
Cím: Miskolc-Diósgyőr, Vár u. 24. Tel: 46/533-355

Bükkszentkereszt
Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény
Az ősi bükki mesterségek - favágás, szállítás, mész- és szénégetés, üvegfúvás, kovácsmesterség - egykori munkaeszközeit, használati tárgyait, termékeit mutatja be a kiállítás.
Cím: Bükkszentkereszt Kossuth u. (az iskola udvarán a tornaterem mögött)
Nyitva tartás: szabadon megtekinthet
Igény esetén idegenvezetés: Négyesi Gábor idegenforgalmi menedzser (30/328-8243)

Forrás:
http://209.85.135.104/search?q=cache:VLQOYG2nBkIJ:nyuszisuni.files.
wordpress.com/2007/08/eger-es-kornyeke.pdf+nyuszisuni.files.wordpress.
com/2007/08/eger-es-kornyeke.pdf&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu


                                                                                                              << vissza

Eddigi látogatónk: 109103