Látnivalók Egerben és környékén                                   << vissza

Mezőkövesd
Zsóry Gyógy-és Strandfürdő
Az ország határain belül és kívül sokan ismerik és szeretik Mez kövesd egyik "nagynevezetességét", a télen-nyáron nyitva tartó Zsóry termál- és gyógyfürdőt. A fürdő alapítója Szentléleki Zsóry Lajos, aki Mezőkövesd f szolgabírája, majd országgyűlési képvisel lett. 1938-ban engedélyezte, hogy saját birtokán kőolajat feltáró fúrást végezzenek. A fúró nem hozott fel ugyan olajt, de 1939. február 25-én a fúrást végző emberek csodálkozására és örömére 875 m mélységből, triász kori víztárolóból gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel. A kút percenként el kb. 3000 liter, majd három hét múlva már 5000 liter 68 C fokos vizet adott.
Zsóry Lajos 1940. január 1-től palackozott formában hozta forgalomba az ásványvizet, majd 1940 júliusában megnyitotta az első 35x18 méteres fürdőmedencét, amely most uszoda. A későbbi ismételt vizsgálatok is egyértelműen igazolták, hogy a mezőkövesdi Zsóry termálvíz értékes ásványvíz, nevezetesen kalcium-, magnézium-, hidrogén-karbonátos és nátrium-kloridos hévíz. Gyógyhatását tekintve a gyógyvíz nemcsak Magyarország természeti kincseinek egyik legértékesebbike, hanem európai viszonylatban is számottevő víz, mely igen jelent s szulfidion tartalmánál fogva, a kénes gyógyvizek csoportjába tartozik.
Gyógy-szolgáltatások:
A gyógyászati rész egy súlyfürdő medencével, öt kádfürdővel – melyek közül három víz alatti vízsugármasszázs kezelésre is alkalmas-, továbbá iszappakolásra és gyógy masszázsára alkalmas kezelő helyiségekkel és szaunával rendelkezik. A Zsóry-fürdőtől 400 m-re 1986-ban 156 ágyas Megyei Reuma Kórház épült, melynek legfőbb terápiás lehetőségét, a balneoterápiát szintén a fürdő biztosítja.
Javallatok: anyagcsere problémák, csonttörés utókezelés, gerinc bántalmak, idegrendszeri megbetegedések, izületi bántalmak, mozgásszervi betegségek, nőgyógyászati betegségek, pikkelysömör, porc bántalmak, reuma.
Kezelések: fürdőorvos, gyógy masszázs, gyógyszeres fürdő, gyógy úszás, iszappakolás, kádfürdő, súlyfürdő, szénsavfürdő, víz alatti vízsugármasszázs, tangentor-kezelés.
Sportolási lehetőségek: fedett uszoda, gyermek medence, hullámfürdő, napozóterasz, strand, strandröplabda pálya, termál medence, vízi csúszda, hullámfürdő, termál medence, uszoda, vízi csúszda.
Cím: Mezőkövesd, Napfürdő u. 2.  Tel: 49/412-844, 49/500-264

Noszvaj
Noszvaj Gazdaház
Látnivaló típusa: Tájház
A helyi paraszti építészet jellegzetességeit tükröz épület, mely helytörténeti jellegű kiállításnak ad otthont. A Gazdaház és udvara ad otthont a településen megrendezendő programok nagy észének. Ezen alkalmakkor a tájház két kemencéjében tájjellegű finomságok készülnek és az augusztus végi Szilva-nap alkalmával itt mutatjuk be a szilvalekvár főzés csínját-bínját is. Csoportok részére előzetes bejelentkezés alapján vállalunk kelt tésztából készült sütemények készítését.
Cím: Noszvaj, Deák F. út 40. Telefon: 36/463-396

Kisnána
Kisnána Eger és Gyöngyös között fél úton található. Kisnánána Kompolti-család egykori várának romjai állnak, ahol később banditák is tanyáztak.
A vár a XVI. században indult pusztulásnak, de ma is állnak: az öregtorony, a kaputorony, valamint a várfalak és a gótikus templomtorony, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre.
A várrom tőszomszédságában egy korhűen berendezett szlovák parasztházat találunk a századforduló idejéről.
Látnivaló típusa: Vár, várrom
A település közepén emelkedő dombon magasodó, a közelmúltban helyreállított gót stílusú várrom ma Vármúzeumnak ad otthont. Az ásatások során falrészek, épületmaradványok, ércpénzek, csontok kerültek el.
Cím: Kisnána, Béke út 5.  Tel: 37/324-005

Sirok
Siroki Vár
Látnivaló típusa: Vár, várrom
A községtől 1 km-re áll a 296 m magas Várhegyen a romjaiban is lenyűgöző látványt nyújtó vár. A környékbeliek ajkán ma is Darnó váraként él erődítmény története az Árpád-korban kezdődött. A Bohr-Bodon család építette a tatárjárás után, a fellegvár alatt bonyolult, ma is járható kazamatarendszer található. Előbb a törökök elleni harcokban, majd a kuruc háborúkban játszott szerepet. A XIX. század közepéig lakták, azóta a külső vár szinte teljesen elpusztult. A vártól néhány percnyi járásra érdekes, 6-8 m magas sziklaalakzatok sorakoznak (Barát és Apáca sziklák, Törökasztal stb.).

Szilvásvárad
Református templom - Kerektemplom
Látnivaló típusa: Templom
Povolni Ferencnek, a magyar klasszicista építészet mesterének jellegzetes kör alaprajzú temploma 1846-ban épült.
Cím: Szilvásvárad, Park u.

Felsőtárkány
Látnivaló típusa: Erdei vasút
A Felsőtárkányi Erdei Vasutat a Bükk délnyugati részét behálózó keskeny nyomközű
Vasútvonalakat foglalt magába, amelyek a század elején létesültek s Bükk faanyagának és bányászati kincseinek szállítására. A vasútvonalak sűrűn behálózták a faluhoz közeli és a Felsőtárkánytól távolabbi területeket, illetve összeköttetést biztosítottak Egerrel, a Felnémeti Állami Erdei Vasúttal összekapcsolódva.

Eger
Gárdonyi Géza Emlékmúzeum
Cím: 3300 Eger, Gárdonyi u. 28.  Email: varmuzeum@div.iif.hu
Egyéb információ: Az író lakóháza. Itt írta az Egri csillagok cím nagysikerű regényét.
Dobó István Vármúzeum
Cím: 3300 Eger, Vár 1. Email: varmuzeum@div.iif.hu Web: http://www.div.iif.hu/
Tel: (36)312-744 Fax: (36) 312-450
Egyéb információ:
Kiállítások: Az egri vár története, Képtár, Börtönkiállítás, Hősök terme, Kazamata, Romkert Szolgáltatások: Éremverde, Panoptikum, Ispotály- pince, Büfé, Ajándékbolt, Íjász pálya Múzeumi foglalkozások felső tagozatosoknak és középiskolásoknak.
István Pince és Nemzeti Bormúzeum
Cím: 3300 Eger, Tündérpart u. 5.  Email: info@koronahotel.hu
Web: http://www.koronahotel.hu/
Tel: (36) 313-670, (36) 310-287, (36) 422-577, Fax: (36) 310-261
Egyéb információ:
Magyarország bortermelő vidékeinek bemutatása, régi, muzeális, bortechnikai felszerelések kiállítása. Étkezés-borgasztronómiai bemutató-programok. Csoportok: előzetes bejelentkezésre

Forrás:
http://209.85.135.104/search?q=cache:VLQOYG2nBkIJ:nyuszisuni.files.
wordpress.com/2007/08/eger-es-kornyeke.pdf+nyuszisuni.files.wordpress.com
/2007/08/eger-es-kornyeke.pdf&hl=hu&ct=clnk&cd=1&gl=hu


                                                                                                             << vissza
Eddigi látogatónk: 109102