Kemencés lángos                                                                        << vissza

Hozzávalók:
1 kg. Liszt,
5 dkg élesztő
3 kanál tejföl
2 nagyobb krumpli
Kevés só
Langyos tej

Elkészítése:
A krumplit sós vízben, héjában megfőzöm, meghámozom, alaposan áttöröm krumpli nyomóval. Kis kovászt készítek a megfuttatott élesztővel, és kevés liszttel, várok 5-10 percet, míg az egész megkel, ehhez adom hozzá az összetört krumplit, és a többi lisztet, a 3 kanál tejfölt, majd kevés sóval, langyos tejjel összedolgozom. Annyi tejet teszek hozzá, hogy jól dagasztható legyen! Addig kell dagasztani, míg a tészta el nem válik a kezünktől. A könnyebbség miatt úgy készítem, hogy azonnal elnyújtom, a lisztezett nyújtódeszkán, kiszaggatom nagyobb lángos formákra, majd ezután fél, vagy háromnegyed órát pihentetem, kelesztem letakart konyharuhával.

Kemence előkészítés:
A kemencét kb 2-3 órával előtte begyújtom tűzifával. Akkor jó a kemence, ha az alját megkaparva szikrázik. A kemencében a parazsat kettő oldalra húzom szét. A megkelt cipót jócskán lisztezett sütőlapátra nyújtom ki, így csúsztatom be a kemencébe, ahol (kettő-öt) perc alatt megsül. Ekkor az alját egy tollyú seprűvel letisztítom, majd kacsazsírral, fokhagymás tejföllel kínálom fel. A végén az egészet megsózom. 

Eddigi látogatónk: 96727