Kenyérsütés                                                                                    << vissza

A kenyérsütés első lépése az erjesztő anyag áztatása volt.
Sütőtészta hozzávalója: (ha először készítem a sütőtésztát)
- kettő marék liszt,
- negyed csomag kocka élesztő,
- langyos víz,
- csipet só,
- cukor
A sütőtészta lehet még az előző tésztából eltett kovász, amelyet egy tálba langyos vízzel össze kell keverni., majd a kovászba tenni.
Sütés előtt kettő nappal 2 maréknyi liszthez hozzáadjuk a kocka élesztő negyed részéből langyos vízzel, cukorral megkelt anyagot, majd egy csipet sót. Jól összedolgozzuk, pihentetjük. Ez a sütőtészta.

4 kenyér (1 kenyér 3-4 kg-os) elkészítéséhez szükséges anyagok:
12 kg liszt (fele sima, fele rétesliszt), teknőbe szitálni, amelynek a negyed részét kell kovászolni előtte való este. A lisztnek nem volt szabad hidegnek lennie. A dagasztóteknő egyik végébe a negyedrész lisztből, az áztatott, átszűrt erjesztő anyagból (sütőtésztából) kovászt készítünk. Ezt lelisztezzük, és sütőabrosszal letakarjuk, majd egy éjszakára érlelődni hagyjuk. A dagasztóteknőre mielőtt letakarjuk a sütő abrosszal  keresztfát teszünk, utána takarjuk le az abrosszal. A sütőabrosz tetejére, pedig párnát teszünk, hogy a kovász melegen legyen tartva. Vigyázni kellett, hogy a kovász meg nem fázzon. A kenyérhez valót marékkal mérjük, mint régen. Egy 4 kg-os kenyérhez 3-3,5 kg liszt,  fél marék összefogott marék só, 1,5 élesztő, 2.5-3 liter langyos víz, de ebből már használtunk kb. 1 liter vizet a kovászoláshoz.

Dagasztás:
Reggel kezdünk hozzá. A 2 liter langyos vízben feloldjuk a sót, , majd a megkelt kovászt, a lisztet, a dagasztóteknőben átdolgozzuk. A dagasztás a kenyérsütés legnehezebb munkája, mert a tésztát 1-2 óra hosszat is dagasztották. Gyakran ketten is végezték régen ezt a munkát. A dagasztás csukott újakkal, döngölve, öklözve történik. A tészta akkor jó, ha a kéztől elválik, és hólyagosodni kezd, valamint amikor megnyomkodták, akkor visszarúgott. Gyakran készült olyan kenyér is, amelyhez kb. 1-2 kg főtt, összetört krumplit adtak hozzá.
Amikor a tészta hólyagosodni kezd, akkor 1-2 órát újra kelesztik. A dagasztóteknőben levő tésztát 4 cipóra osztjuk, gömbölyűre formálva a cipókat. Letakarjuk a kendővel, melegen tartva, pihentetjük.
A kemencét befűtjük ez idő alatt.
A megkelt tésztát sütőlapátra borítjuk, késsel bevagdaljuk és az előkészített kemencébe toljuk. Mi négy kerek tepsiben sütjük ki a kenyeret. A megsült kenyér kb. 40 cm-es átmérőjű és 20-25 cm-es magasságú lett.

Özv. Kiss Benjaminné (sz.: Lénárt Piroska), valamint Özv. Kiss Károlyné (sz.: Fridel Adél) Bükkzsérci lakosok receptjei

                                                                                                         << vissza

Eddigi látogatónk: 110727