Gasztrokalendárium                                                                  << vissza

MÁRCIUS
Böjti időben, Hamvazószerda utáni, Torkos csütörtökön bendőtöket jól megtöltsétek.
Kendermagot, zabot árpát, kölest, borsót, lencsét, csicseriborsót, babot, olasz- és törökbabot kell vetni, ültetni. - Spárgát, árticsókát, kárdit, zsályát, levendulát, rozmaringot, epret, narancsot, tököt, uborkát, dinnyét kell ültetni, vetni. - Veteményes és gyümölcsös kerteket "mindennémű szükséges magokkal" be kell vetni. - A halastóból ki kell fogni az apróhalat, és máshol kell elhelyezni, hogy növekedjenek. - Halat varsákkal kell fogni. - Tyúkok, ludak, kacsák, galambok minél hamarabb kikeltik csirkéjüket, annál jobb. - A madarászatot meg lehet kezdeni, bár tanácsosabb várakozni kis ideig, a fiókák kedvéért. Azonkívül a madarak íze nem is olyan jó még, ám ezen lehet javítani, ha vízben áztatja az ember. - Vadlibát, vadkacsát lehet lőni, fogni. - A csóka alá is tehetni tyúkmonyokat, ha előbb kiszedik alóla a saját tojását. Egy csóka alá legjobb három tyúktojást rakni. A gólyák alá viszont lúdtojást rakhat az ember, de mihelyst kikél a kisliba, el kell venni a gólyától. - Vigyázni kell a méhekre, hogy a "rajjok éhen ne vesszenek". - Fejeskáposztát legjobb nagyhétben vetni. Borsot böjt közepén. Veres hagymát, sárgarépát süket hétben. - Rákot lehet fogni lenyúzott békacombbal, vagy büdös hússal. - Halat kézzel is lehet fogni, ha az ember megkeni a kezét, lábát a gém felolvasztott "kövérében" amihez kevés mézet kevernek, jó sűrün. "Menj bé a vízbe, csudát látsz kezed, lábad körül!" - Ebben a hónapban főzik a márcot. Egész nyáron eltart. - Aki hamar akar lúdfiakat hízlalni, tejbe áztatott fehér kenyérbéllel etesse őket.

ÁPRILIS
A ponty-ivadékot Szent György nap táján a halastóba kell engedni. - Sót kell vásárolni nyárra. - Olajfát, pomagránátot, citromot ültetni. - Fügét, gesztenyét, narancsot, cseresznyét kell oltani. - A madarakat nem kell fogni, mikor költenek, a halakat sem, mikor még ikrások. - Uborkát vessenek, aki télire való uborkát akar, besózásra később vessen. - Kölest, pohánkát kell vetni.

MÁJUS
Sütőkemencét, házat, csűrt megtapasztani. - Vajat gyűjteni. - Palántákat ültetni. - Ettől a hónaptól kezdve jó a rák, egész szeptemberig. - Horgászás gilisztával, cserebogárral, rákkal. - Ebben a hónapban legjobb az írós-vaj. Ha besózzák, egész évben nem romlik meg. - Palántát, apró vörös hagymát, retket, répát, ha még nem vetettek, el kell vetni. - A méheket mézzel, vagy mézes vízzel jól kell tartani. - Kölest beboronálni.

JÚNIUS
A fogoly madarat a bokrokban kell keresni, mert aratás előtt nem igen járnak a mezőre. Tőrrel lehet őket fogni. A tőrt szőrből, vagy vasvesszőből készítse a madarászgató ember. - Úrnapja után kezdődik a legjobb rákászat és az angolna-fogás. - A veteményes kertet szorgalmasan kell gyomlálni, hogy szépen nevelkedhessék a zöldségféle. - Árpát learatni, szénát gyűjteni, hogy magadnak és jószágodnak ne légyen hiánya.

JÚLIUS
Aratni, kaszálni, gyűjteni. - Téli palánta magokat vetni, káposzta magját gyűjteni. - Lehet szorgalmatosan madarászni. Pintyeket, cinegéket, pacsirtákat s egyéb eféle madarat lehet fogni. - A halászok elővehetik az öreg hálót, mert vége az ívásnak. - Aki új rozsból, vagy búzából akar kenyeret sütni, így cselekedjék: először a kemencében jól szárítsa meg, aztán őröltesse. A tésztába tegyen tüzes követ, úgy, hogy a tüzes követ a tésztába betakarja. Egy éjjelen hagyja állni, majd mielőtt a dagasztáshoz kezd, vegye ki a követ a tésztából. - Ha az érett gyümölcs lehull a fáról, aszalni kell. "Most lehet efféle télre való bötsüt szörözni." - Ebben a hónapban szöcskével horgásznak.

AUGUSZTUS
Tojást gyűjteni. Nyáron legjobban eláll korpában, télire pelyvában, sóban. Bodza liktáriumot - lekvárt készíteni, fahéjjal, székfűvel. - Meg lehet kezdeni a szarvasok vadászatát. - Ez időben a halak nem nőlnek hosszában, csupán hízni kezdenek és "temérdekek" lesznek. - A malacokat, "kiket ebben a következő négy vagy öt hónapban malacoznak, a jó gazdák megeszik, mert télben nehéz őket tartani, hamar elpusztulnak". - Éretlen szőlőből, egresből, vadszőlőből, fűszerrel, nádmézzel édesítve igen jó lekvárt lehet készíteni. - Ebben a hónapban kell vargányát és más szárítani való gombát gyűjteni. A gombát legjobb kemencében megszárítani.

SZEPTEMBER
Almát, körtét, egyéb "tartani valógyümölcsöt" leszedni. A madarászat ebben a hónapban jó eredménnyel jár. A zsákmányolt madarakat télire is el lehet tenni, mégpedig úgy, ha a belét kidobják, egy éjszakán át hideg vízben áztatják, majd egyeseket ecetben megfőznek, másokat megsütnek és utána raknak ecetbe. Mindenféle fűszerszámot kell melléje tenni: borsot, gyömbért, székfüvet, fahajt, nádmézet, mézet. Az edényt, melyben a madarakat elrakják, jól le kell kötni. Amikor a madarakat meg akarják enni, legjobb ha borban készítik el és tengeri szőlőt, apróra metélt almát, mandulát, nádmézet, sáfrányt adnak hozzá. A Lámprédát - kilencszemű hal, folyami ingola - legjobb ebben a hónapban elrakni. Varsával, partmentén fogható. - Mikoron a vadlibák vonulása kezdődik, jó vadászati idő következik rájuk. De csak hidegben vonulnak. - A vizi - madarakat puskával lehet lőni a konyhának.

OKTÓBER
Szőlőt szedni, préselni. - Káposztát levagdalni, sárga és fejér répát kiásni. - Halas tavakat kihalászni. - E hó 16. táján érik a mák, le kell szedni. - Vaddisznókra lehet vadászni az erdőkben. - A levágott marhát jól besózva "füstre hányhatod, ne féltsed, hogy meg-büdösödjék".

NOVEMBER
"Több mint ezer esztendeje szent ez a hely számunkra, magyarok számára, hiszen 996-ban az itt megtelepedő bencés szerzetesek, a helyet kiválasztó Géza nagyfejedelem és Szent István királyunk meg voltak arról győződve, hogy Tours nagy püspöke, Szent Márton a "Mons Sacer", "Szent Hegy" közelében született." "Márton, egy római tribunus i.sz. 316-ban született fia 18 éves korában apja kívánságára a légió katonája lett, s a legenda szerint 18 éves volt, amikor palástját odaadta egy didergő koldusnak. Nem sokkal később Amiens-ben megkeresztelkedett, otthagyta a sereget és misszionárius lett, majd 371-ben a Loire menti Torus püspökévé választották. A hagyomány szerint Márton elbújt a nagy megtiszteltetés elől a libák között, de a nagy gágogás elárulta. Úgy tudni, meggyőző és hiteles püspök volt, aki az imádságot és a lelkészséget össze tudta egyeztetni a jótékonysággal. Időszámításunk után 397-ben hunyt el.
A Márton-napi liba-lakomáról szóló első írásos beszámoló 1171-ből származik. Ám akkoriban ez nem annyira a szentéletű püspököt eláruló szárnyasokkal függött össze, hanem azzal, hogy Szent Márton napja jelentette a paraszti év végét, a cselédek ilyenkor kapták meg évi bérüket és hozzá ráadásként egy libát, mert a szárnyasok nyáron felduzzadt hadát a tél beállta előtt meg kellett tizedelni. Ám e szokás gyökerei is mélyebbre, az aratási időszak végén álló pogány állatvágási ünnepekre nyúlnak vissza, amelyeket a kereszténység így vett át." Télre lisztet kell őröltetni. - Szelíd gesztenyét, barackot, mandulamagot ültetni.

DECEMBER
Hízlalt ártányokat megölni. - A téli gyümölcsből kiszedni a rothadtat. - Nyúlra, fogolyra, császármadárra, fácánra vadászni, mert húsok igen ízletes. - Szent János - kenyérmagot ültetni. - "A ki pirított húst akar füstölni, hogy nyárban el-tartson, ebben az hóban füstöllye."

Forrás: http://www.menjunkenni.hu/index_bal_calendarium.html        << vissza

Eddigi látogatónk: 110732