Bükkalja borvidék borfajtái                                                   << vissza
 
A bükkaljai borvidéken, ha elindulunk kifelé bármelyik településről, biztosan találunk egy pincesort. És ebben csak egy pici túlzás van, amit bőven ellensúlyoz, hogy néhány településen több sor is várja a látogatókat. Szép messziről is elnézni a pincelejáratok szabályos, kőből rakott háromszögeit, vagy az egyszerű fehér borházak sorát. De még izgalmasabb a mélyükre nézni: van, ahol a tufába figurákat faragtak az egykori gazdák. És persze onnan kell előcsalogatni a bort, mert ha valahol ki lehet próbálni, milyen egy kvaterkázó, békés, de vidám délután, akkor itt biztosan.

CHARDONNAY
A sokarcú fajtából különböző, általában könnyű, friss, illatos borokat készítenek itt. Különösen teljes érésben szüretelve gyakran házasítják más fajtákkal (semillon, leányka) speciális, telt ízű, testes, tartalmas elegáns fehérborokat készítve.

OLASZRIZLING
Az alapvetően a fehérboroknak kedvező éghajlat miatt jó Olaszrizlingek találhatók a vidéken. A lágy savú, de zamatban gazdag borok szépen megmutatják a fajta jellegzetességeit.
Bogácsiak zászlós boráról történet  tovább >>

LEÁNYKA
Adottságai kiváló minőséget termelő, savaiban a rajnai vidéket idéző borvidékké tehetik Bükkalját. Ennek egyik előfutára sok szép leányka: a lágy savú, illatos bor az egrinél könnyebb, vékonyabb, ideális beszélgetőbor.

KÉKFRANKOS
A borvidék sajátosságait szépen megjelenítő borok készülnek a legnagyobb területen termesztett szőlőből. Savaik tiszták és jellegzetesek, ízhatásukban a fajta jegyeit szépen kidomborítják. Karakteres, férfias boroknak is mondhatjuk ezeket.

Forrás: http://www.borutak.hu/bukkalja/

Eddigi látogatónk: 110562