Tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban                        << vissza


Szarvaskői geológiai tanösvény (Szarvaskő)

Elsősorban Szarvaskő gyönyörű, változatos formájú bazaltképződményeit érdemes megcsodálni ezen a 6 kilométer hosszú, körtúra jellegű tanösvényen. A településről felnézve is jól szembetűnő szarvaskői vár hegycsúcsára felmászva gyönyörű tájképben gyönyörködhetünk.

Rejteki tanösvények (Rejteki kutatóház - Répáshuta)
A rövidebb, alig 800 méter hosszú tanösvény 5 állomásán egy-egy tábla szemlélteti a fenyőerdőt, a bükkösök világát, a nagyvadakat, erdeink kisragadozóit és a vízi biotópot. A tanösvényen a természeti és kultúrtörténeti értékeket, a karsztos formakincs egyes elemeit és a karsztos folyamatokat (víznyelők működése) egyaránt megfigyelhetik a látogatók. Információhoz juthatnak a környéken egykor folyt őslénytani (Rejteki I., II. kőfülke) kutatásról (Ballabarlang). A Gyertyán-völgyben az üveghuta-emlékek nyomaira, a negyedik bükki üveghuta település maradványaira bukkanhatnak a tanösvény nyomvonalán. A hór-völgyi répáshutai temető a településeknek állít emléket.

Szalajka-völgyi természetvédelmi bemutatóösvény (Szilvásvárad)
A Szalajka-patak mentén vezető közkedvelt kirándulóhely 4,2 km-es sétaútjának állomásai a Bükk természeti és kulturális értékeire hívják fel a figyelmet (Szikla-forrás, Fátyol-vízesés, Szalajka- forrás, Istállóskői-barlang) A kiránduláshoz kapcsolódva megtekinthető a Horotna-völgy bejáratánál a Szabadtéri Erdei Múzeum, és kiegészíthetjük túránkat egy hangulatos kisvasutazással is.

Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút (Szilvásvárad)
A sétaúton megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel, erdő- és vadgazdálkodással. Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.

Olasz-kapu tanösvény (Bükk-fennsík)
A tanösvényen megismerkedhetünk az antropogén eredetű hegyi rétek (Fekete-sár-rét, Zsidó-rét) gazdag karsztforma-kincsével (karrmezők, karsztvápák, töbörcsoportok), a fennsíkperemi bércek karros felszíneivel, gazdag élővilágot rejtő sziklagyepjeivel (Tar-kő), az Őserdő 24 hektár területű montán bükkösével, a Nagy-fennsík nyugati felének leghosszabb töbörsoros völgyével (Káposztáskert-lápa) és az ország legmagasabban elhelyezkedő barlangjával: a hegység legidősebb forrásbarlang-nemzedékéhez tartozó Kőrös-barlanggal.

Bánya-hegyi tanösvény (Bükk-fennsík)
A tanösvény a fennsík különleges felszínalaktani formakincsei közül egy víznyelőből kialakult aknabarlangot és a Nagy-mező fokozottan védett növényvilágát és a karsztos formakincs elemeit mutatja be.

Jávorkúti tanösvény (Jávorkút - Bükk-fennsík)
A Jávorkúti tanösvény 3,2 km-es útvonalának 5 állomása tájékoztat a jávorkúti tó faunájáról, az őslucos madárvilágáról, az "Ősfenyves" 8 hektáros bükkelegyes állományáról, a töbörsorok kialakulásáról és felhívja a figyelmet a Kis-Csipkésnél húzódó sziklafalra, mely az Északi-Bükki és a Déli-Bükki Egység szerkezeti határa.

Szinva tanösvény (Miskolc)
A Szinva-völgy, a Kis-fennsík és a Garadna-völgy legfontosabb természeti és kultúrtörténeti értékeit mutatja be a Herman Ottó Emlékparktól a Szeleta-tetőn át a Felső-Hámorig vezető útvonal. A tájékoztató táblák szólnak a középhegységi vízfolyások mellett kialakuló jellegzetes élőhely-közösségekről, a Bükk hegység keleti oldalára jellemző erdőtársulásokról, a mészkő sziklagyepekről, a karsztjelenségekről, geológiai formákról, valamint a természeti, kultúr- és ipartörténeti értékekről.

Ördögtorony tanösvény (Cserépfalu)
A Bükkalját felépítő riolittufa keletkezéséről, különleges felszínformáiról, a kaptárkövekről (Ördögtorony), a mészkő térszín képződményeiről, a területet borító fás legelőkről, hegyi rétekről, a gyertyános tölgyesek, a szurdokerdők, a melegkedvelő tölgyesek és a karsztbokorerdők élővilágáról, valamint hazánk legjelentősebb ősemberlelőhelyéről, a Suba-lyuk nevű barlangról a tanösvény ismertető füzetből kapunk átfogó ismereteket. Felsőtárkányi háromkörös tanösvény (Felsőtárkány, Nyu- gati kapu oktató- és látogatóközpont) A tanösvény Felsőtárkány községből, pontosabban a település északkeleti szélén lévő tó partjáról indul és a délnyugati-Bükk természeti, és kultúrtörténeti értékeit mutatja be.

A kő-közi (I.) kör: a Szikla-forrást és a fölötte magasodó mészkősziklát, az alatta húzódó Kő-köz nevű sziklaszorost és a tavat fűzi fel egy sétára.
A barát-réti (II.) kör: a Kő-köz keleti végétől indul, az Oldalvölgy torkolatáig a sárga jelzésű turistaúton vezet, majd áttér a műút túloldalára, s a karthauzi kolostorromtól egy meredek ösvényen közelíti meg a Lök-bérc oldalában előbukkanó sziklavonulatot, a Bujdosó-kőt.
A vár-hegyi (III.) kör: a Vár-hegy gerincére visz fel. Az útvonal különböző földtani formációkkal (dolomitbánya, radiolaitsziklák), a gyertyános-tölgyes, szubmontán bükkös, a mészkerülő tölgyes és a hársas törmeléklejtő-erdő élővilágával, valamint egy későbronzkori erődített teleppel, a Kyjatice-kultúra földvárával ismertet meg.

Bél-kő tanösvény (Bélapátfalva)
A tanösvény a Bél-kő környékének kultúrtörténetét, a hegy földtani felépítését, növénytársulásait és a sziklagyepek növény- és állatvilágát bemutató komplex-típusú tanösvény.

Forrás: http://www.itthon.hu/images/mtrt/tartalom/nemzeti_park/hu/c0.htm

                                                                                                                 << vissza

Eddigi látogatónk: 110561