Anna nap, július 26.                                                                    << vissza

Anna nap a nyár delelője, a bálok és az Anna -napi búcsúk ideje. Az első Anna bált 1860-as években rendezték Balatonfüreden, azóta hagyománnyá vált. Évről évre megrendezik, nem csak Balatonfüreden -bár ez a leghíresebb-, elterjedt elsősorban Dunántúlon, Somogyban, Zalában és Veszprém megyében.
Az Anna nap utáni vasárnapon szokás a búcsút tartani. A búcsú a falu temploma védőszentjének ünnepét jelenti. Ilyenkor megjelennek a különböző árusok, mézeskalácsosok, körhinta, céllövölde stb. Rokonok, ismerősök jönnek látogatóba, a bőséges étkezések alkalmával hosszú sorban vonulnak fel az ünnepi finomságok.

Ennek illusztrálására egy dunántúli falu Anna napi búcsújának ünnepi ebéd menüje:
• Tyúkhúsleves finommetélttel
• Ludaskása libamáj szeletkékkel, sült libavérrel és libatöpörtyűvel díszítve
• Zöldbabfõzelék párolt felsállal
• Paprikás csirke galuskával és gombával rizzsel
• Farsangi fánk

Senki se higgye azonban, hogy itt az ebéd véget ért, megfelelő szünet után folytatódott:
• Liba és kacsapecsenye kovászos uborkával és párolt káposztával
• Kapros-túros káposztás és almás rétes
• Mogyorókrémtorta
• Kajszibarack fagylalt
• Vegyes aprósütemények
• Gyümölcs, sajt, fekete kávé

Természetesen megfelelő fehér és vörösborok is kerültek az asztalra és az ebéd a leírás szerint belenyúlt a késő éjszakába. 

Eddigi látogatónk: 92662