|
Anna nap, július 26. << vissza Anna nap a nyár delelője, a bálok és az Anna -napi búcsúk ideje. Az első Anna bált 1860-as években rendezték Balatonfüreden, azóta hagyománnyá vált. Évről évre megrendezik, nem csak Balatonfüreden -bár ez a leghíresebb-, elterjedt elsősorban Dunántúlon, Somogyban, Zalában és Veszprém megyében. Az Anna nap utáni vasárnapon szokás a búcsút tartani. A búcsú a falu temploma védőszentjének ünnepét jelenti. Ilyenkor megjelennek a különböző árusok, mézeskalácsosok, körhinta, céllövölde stb. Rokonok, ismerősök jönnek látogatóba, a bőséges étkezések alkalmával hosszú sorban vonulnak fel az ünnepi finomságok. Ennek illusztrálására egy dunántúli falu Anna napi búcsújának ünnepi ebéd menüje: • Tyúkhúsleves finommetélttel • Ludaskása libamáj szeletkékkel, sült libavérrel és libatöpörtyűvel díszítve • Zöldbabfõzelék párolt felsállal • Paprikás csirke galuskával és gombával rizzsel • Farsangi fánk Senki se higgye azonban, hogy itt az ebéd véget ért, megfelelő szünet után folytatódott: • Liba és kacsapecsenye kovászos uborkával és párolt káposztával • Kapros-túros káposztás és almás rétes • Mogyorókrémtorta • Kajszibarack fagylalt • Vegyes aprósütemények • Gyümölcs, sajt, fekete kávé Természetesen megfelelő fehér és vörösborok is kerültek az asztalra és az ebéd a leírás szerint belenyúlt a késő éjszakába. |
Eddigi látogatónk: 110727
|